Al enige tijd wordt er veel geschreven over ‘de nieuwste trend in dieetland’, namelijk vetrijk en koolhydraatarm (ook wel ketogeen dieet of Low Card High Fat). Dat het verlagen van de inname van koolhydraten effect heeft op het gewicht hebben vele populaire diëten al bewezen, maar de meeste mensen zijn zo verknocht aan de boterhammetjes met margarine en kaas dat ze de gemaakte aanpassingen niet vol kunnen houden en vaak weer aankomen in gewicht. Kort door de bocht: bij een ketogeen dieet is het de bedoeling dat het lichaam geen brandstof meer haalt uit koolhydraten en eiwitten, maar uit vetten, waardoor het eigen vetreserves spreekt. Bij deze omzetting naar energie komen bepaalde stoffen vrij, dit heten ‘ketonen’. Het dieet is oorspronkelijk ontwikkeld voor het tegengaan van epileptische aanvallen bij patiënten. Het effect van ketonen op het brein zijn ook in de boeken van David Servan-Schreiber aan bod gekomen. Inmiddels wordt er ook onderzoek gedaan naar de effecten van dit dieet in de behandeling van bepaalde kankersoorten. We kijken uit naar de resultaten!

Dat we niet alleen moeten kijken naar het beperken van koolhydraten wordt nu steeds duidelijker. Al jaren is bekend dat de ‘let op vet’ campagne die jaren gevoerd is wellicht helemaal niet zo goed voor onze gezondheid is geweest. Vetten zijn nodig voor vele lichamelijke processen, denk bijvoorbeeld aan cholesterol dat nodig is voor de aanmaak van hormonen of vetoplosbare vitamines die we in een vetarme voeding tekort kunnen komen.

Als gezondheidsprofessional zou ik nooit aanraden om zonder begeleiding aan een grote verandering van eetpatroon te starten. Het is belangrijk om eerst alles in kaart te brengen en met de juiste informatie aan de slag te gaan, want wat voor de buurvrouw werkt, hoeft zeker niet voor u te werken. Bent u benieuwd of een ketogeen dieet past bij uw gezondheidsdoelen dan kunt u bij de assistente een afspraak inplannen zodat we samen kunnen bepalen wat er mogelijk is.

(dit bericht is ook verschenen in de nieuwsbrief van Chiropractie Leiden – Chiropraat)

Wat is een ketogeen dieet?

Geef een reactie