ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE


Waarschijnlijk is het een bekende term, maar wat houd het nou precies in? En wat is het verschil tussen orthomoleculaire therapie en een ‘standaard’ voedingsadvies door de diëtist?

Orthomoleculaire geneeskunde is een alternatieve behandelwijze die het tekort aan voedingsstoffen en supplementen in het lichaam aanzuivert. Orthos is het Griekse woord voor juist, en moleculair slaat op moleculen, het kleinst mogelijke zuiver deeltje van een stof. [https://catcomplementair.nl/soorten-therapie/]

De praktijk is gespecialiseerd in zowel darmflora therapie als Neuro4. Het verschil tussen deze methoden is het volgende:


NEURO4


Neuro4 richt zich voornamelijk op de 4 grootste neurotransmitters. Neurotransmitters zijn de stofjes die ervoor zorgen dat je hersenen goed kunnen functioneren en je bijvoorbeeld stress, geluk en ontspanning voelt. Wanneer de neurotransmitter huishouding verstoord is kan je hier tal van klachten van ondervinden. Veel voorkomende klachten zijn slecht slapen, een opgejaagd gevoel, moeilijk kunnen ontspannen, stress. Het Neuro4 traject bestaat uit een aantal consulten en 2 tests.

Het traject start met een intakegesprek, vervolgens wordt u gevraagd om een online test in te vullen. Wanneer deze test ingevuld is zal de behandelaar de uitslagen analyseren en in het eerstvolgende consult met u doorspreken. Tijdens dit consult krijgt u ook advies over hoe u de neurotransmitter huishouding kunt verbeteren door middel van voeding of suppletie. Na dit consult gaat u gedurende 3 maanden aan de slag met dit advies, vervolgens wordt de test nogmaals uitgevoerd en worden de resultaten met u besproken in een laatste consult.


DARMFLORATHERAPIE


70% van de Nederlanders heeft darmparasieten, maar in veel gevallen geeft dit geen tot weinig klachten. Maar wat nou als dit wel het geval is? Een verstoorde darmflora kan veel klachten opleveren; van huiduitslag tot buikkrampen. Het kan allemaal een en dezelfde oorzaak hebben, namelijk een verstoord darmflora.

De darmen zijn een heel complex en belangrijk orgaan; voedingsstoffen uit voeding worden opgenomen in de darmen, overgebleven afvalstoffen verlaten het lichaam via de darmen en last but not least: een goede darmflora staat gelijk aan een goed immuunsysteem! Om deze redenen is het erg belangrijk om zuinig te zijn op je darmen en door deze te ondersteunen kan er een hoop winst behaald worden.

Een traject voor darmflora therapie ziet er als volgt uit; om een goed beeld te krijgen van de klachten en de verstoringen in de darmen en de darmflora worden drie samples van de feces (3 verschillende dagen) opgestuurd en onderzocht in een laboratorium. Wanneer de lab resultaten binnen zijn wordt dit in het volgende consult besproken en op basis van deze resultaten zal het behandelplan opgesteld worden.

Het behandelplan zal per situatie verschillen maar hoofdzakelijk bestaan uit drie fasen en het gebruik van pro- en prebiotica en indien nodig het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen. Ook zou het kunnen dat er wordt gekozen om een voedselprovocatie schema toe te voegen aan het behandelplan. Wanneer er een reactie optreed na het eten van een bepaald voedingsmiddel dan kan dit 2 oorzaken hebben: een allergie óf een intolerantie. Bij een allergie zal het lichaam altijd reageren op een voedingsmiddel, ongeacht de hoeveelheid. Bij een allergie wordt een provocatie schema dan ook niet ingezet. Bij een intolerantie is het mogelijk om een bepaalde hoeveelheid van dit voedingsmiddel te eten, maar bij een te grote hoeveelheid zal deze reactie pas optreden. Hier komt het provocatie schema in beeld; het provocatie schema is opgesteld om uit te zoeken tot welke hoeveelheid het mogelijk is om het betreffende voedingsmiddel te eten zonder klachten te ervaren.